top of page

DUHÂ SURESÄ° Hakkında Bilgi Mumsema DUHÂ SURESÄ° 


Sure Hakkında Bilgi


"Duha" kuşluk vakti anlamına gelmektedir. Surenin ilk ayetinde kuşluk vakti üzerine yemin edildiğinden sure, Duhâ suresi adını almıştır. 11 ayetten oluşan sure, Mekke'de inmiştir. Rivayete göre Fecr sûresinin inişinden sonra bir süre vahiy kesilmiş, müşrikler bu olayı kullanarak Hz, Peygamber'e "Herhalde Rabb'in sana darıldı ve seni terk etti" demişlerdi. Bu sözlerden dolayı Hz. Peygamber'in duyduğu üzüntü üzerine bu sure inmiştir. Duhâ suresi, mushaftaki sıralamada 93., nüzul sırasına göre ise 11. ayettir.


Surenin temel konuları


Allah'ın peygamberini asla yalnız ve yardımsız bırakmayacağı, 
Peygamberimizin sonunda zafere ulaÅŸacağı, 
Peygamberimizin yetim oluÅŸu, 
Hz. Muhammed'in Peygamber olmadan önceki durumu, 
Peygamberimizin fakir iken zengin oluÅŸu. 


Surenin temel mesajları


Peygamberimize gelen ilk vahiylerden sonra bir fetret devri yaÅŸanmıştır. Fetret devri, bir süre için vahiylerin gelmemesidir. Bu süre zarfında peygamberimiz üzülmüş ve Allah'ın kendisine vahyetmeme sebebini düşünmeye baÅŸlamıştır. Bu ayetlerde Allah, Peygamberini asla terk etmediÄŸini, terk etmeyeceÄŸini ifade etmektedir. Bu ÅŸekilde Peygamberimiz teselli edilmiÅŸ olmaktadır, Allah Resul'unu asla yalnız ve yardımsız bırakmaz. 


Bu surede, peygamberimizin önceleri bir takım sıkıntılar çekmesine raÄŸmen, sonunda zafere ulaÅŸacağı belirtilmektedir. 


Peygamberimiz, peygamberlik ile vazifelendirilmeden önce, Nur Dağı'na çıkar, orada Hira MaÄŸarası'nda tefekkür ve tezekküre dalardı. Bu durum yıllarca devam etmiÅŸtir. Onun bu ÅŸekilde inzivaya çekiliÅŸi ve derin düşüncelere dalışı, bir arayış içerisinde olduÄŸunu göstermektedir. Fakat insanoÄŸlu aklı ile doÄŸru dini bulma veya o dini ortaya koyma yeteneÄŸine sahip deÄŸildir. Bu nedenle Peygamberimiz, bir takım akıl yürütmeler ile putperest Arapların yanlış inanış üzerinde olduklarını anlamış ve bir arayış içine girmiÅŸti. Bu ayetler, Peygamberimizin, peygamber olmadan önce bir arayış içinde olduÄŸunu, dini gerçekleri sadece Allah'ın ortaya koyabileceÄŸini, insanın kendi aklına dayanarak dini gerçeklere ulaÅŸamayacağını ifade etmektedir. 


Peygamberimiz ekonomik bakımdan fakir iken, Hz. Hatice ile evlenerek zengin olmuÅŸtu. Surede bu duruma iÅŸaret edilmekte ve Peygamberimizi fakirlikten zenginliÄŸe çıkaranın Allah olduÄŸu anlatılmaktadır. 


Sûre, Yüce Allah'ın Peygamberimize üç tavsiyesi ile sona ermektedir. Peygambere, yetime ÅŸefkat göstermesini, muhtaca acımasını ve düşkün yoksulun göz yaşını silmesini tavsiye etmektedir; "Yetime gelince, sakın onu ezme. Yoksula gelince, sakın onu azarlama. Rabbinin nimetine gelince, onu minnet ve şükranla an." 


Peygambere uymakla görevli olan Müslüman kiÅŸi, ona tavsiye edilenleri yerine getirmeye çalışmalıdır. 


Hasenat Programıdan alınmıştır. 

Meal dinle -
00:0000:00
Dinle -
00:0000:00
bottom of page