top of page

FELAK SURESÄ° Hakkında Bilgi Mumsema FELAK SURESÄ° 


Sure Hakkında Bilgi


Sure adını, ilk ayetinde geçen ve "sabah" anlamına gelen "felak" kelimesinden almıştır. Nâs suresiyle birlikte "Mukaşkışeteyn (şirkten uzaklaştıranlar)" adlarıyla da anılmaktadır. Aynı surelere başlarındaki "eûzü" kelimelerinden dolayı "Muavvizeteyn" ismi de verilmiştir. Surenin fazileti hakkında Hz. Peygamber, Sahâbe'den Ukbe b. Âmir'e şöyle buyurmuştur: "Görmedin mi? Bu gece benzeri asla görülmemiş âyetler indirildi: Kul eûzü bi-Rabbi'1-felak ve Kul eûzü bi-Rabbi'n-nâs." Resulüllah, Felak ve Nâs surelerinin en güzel sığınma duaları olduğunu açıklamış ve çok okunmasını tavsiye etmiştir.1 5 ayetten oluşan sure, Medine'de inmiştir. Mushaftaki sıralamada 113., nüzul sırasına göre ise 20. suredir.


Surenin temel konuları


Surede kötülüklerden Allah'a sığınılması öğütlenmektedir. 


Surenin temel mesajları


Felak ve Nâs sureleri "Muavvizeteyn", yani "Allah'a sığınmaya vesile olan iki sure" olarak isimlendirilmiÅŸtir. Bir önceki Ä°hlas suresinde belirtildiÄŸi gibi, bazı âlimler Ä°hlas suresini de bu iki sureyle beraber ele alarak, üçüne birden "muavvizât", yani "Allah'a sığınılmaya vesile olan sureler" adını vermiÅŸlerdir. 


Felak ve Nâs surelerinin iniÅŸ sebebiyle ilgili, peygamberimize büyü yapılması ve bu büyünün bozulması için bu iki surenin indirilmesi zikredilmektedir. Bununla beraber, Felak ve Nâs surelerinin sadece bununla ilgili olmayıp, her tür ÅŸerden Allah'a sığınmayı içerdiÄŸi açıkça görülmektedir. 


Felak suresi, 1) Mahlukatın ÅŸerrinden, 2) Karanlığı çöken gecenin ÅŸerrinden, 3) Düğümlere üfleyen kiÅŸinin ÅŸerrinden, 4) Hasetçi kimselerin ÅŸerrinden, 5) Sabah vaktinin Rabb'i olan Allah'a sığınmaya çağırmaktadır. 


Mahlukatın ÅŸerri ile kastedilen, muhtemelen, insan dışındaki hayvanlar ve cinler olabilir. Çünkü sonraki ayetlerde insana ve onun ÅŸerrine atıf bulunmaktadır. Yine de yaratılan varlıklar arasına insan da gireceÄŸi için, tüm varlıklardan ortaya çıkabilecek bir kötülüğe karşı Allah'a sığınılması gerektiÄŸi bildirilmektedir. 


Gecenin ÅŸerrinden de Allah'a sığınılması gerektiÄŸi açıklanmaktadır. Gece, bizatihi kötü veya iyi bir deÄŸer taşımaz; fakat gecenin örtücü özelliÄŸi dolayısıyla birçok kötülüğün gece vakti iÅŸlendiÄŸi malumdur. Bu nedenle gecenin ÅŸerri ile bizzat gecenin kendisi deÄŸil, fakat geceleyin iÅŸlenebilecek bir takım kötülükler kastedilmektedir. 


Düğümlere üfürülmesi, büyücülüğü ifade etmektedir. Bu ayet, büyünün gerçek olduğunu da dile getirmiş olmaktadır. İnsanlar kendileri hakkında büyü yapılıp yapılmadığından habersiz oldukları için, Felak ve Nâs surelerini devamlı okumak suretiyle büyünün tesirinden korunabilmektedirler.

Haset, baÅŸkasının sahip olduÄŸu güzel ÅŸeylerin, nimetlerin o kimsenin elinden çıkmasını temenni etmek, muhatabın durumunun iyilikten kötülüğe dönüşmesini kalben arzu etmek demektir. Hased etmek, hasetçinin muhatabı aleyhine harekete geçmesine, onu bir takım kötülüklerde bulunmasına sebebiyet verdiÄŸi gibi, aslında hasetçiye de zarar verebilmektedir. Dünyada meydana gelen kötülüklerin önemli bir kısmı hasetçilikten ve çekememezlikten kaynaklanmaktadır. 


Tüm ÅŸerlerden sabahın Rabb'ine sığınılması, sabah aydınlığının ferahlatıcı ve mutlu edici özelliÄŸine atıftır, benzetmedir. Bu sureleri okuyarak Allah'a sığınan insanlar, bir bakıma sabah aydınlığına kavuÅŸacak, sabah aydınlığındaki kadar huzurlu ve mutlu olacaklardır. 


Dipnotlar


1. Dârimî, Fedâilü'l-Kur'ân, 25.

Hasenat Programından alınmıştır. 

Meal dinle -
00:0000:00
Dinle -
00:0000:00
bottom of page