top of page

Sure Hakkında Bilgi


Sure adını, 25 ayetinde geçen "hadid" kelimesinden almıştır. "Hadid" kelimesi demir anlamına gelmektedir. Hadid suresi, "sebbeha" ve "yüsebbihu" kelimeleriyle başlayan ve "Müsebbihat" olarak tanımlanan surelerin ilkidir. Diğer Müsebbihat sureleri Haşr, Saff, Cuma ve Tegâbün'dür. 29 ayetten oluşan Hadid Suresi, Medine'de inmiştir. Mushaftaki sıralamada 57., iniş sırasına göre 112. suredir.


Surenin temel konuları


Allah'ın bazı sıfatları, 
Allah'a ve peygamberine iman, 
Allah rızası için harcamak (infak), 
Cimrilik, 
Müminlerin ve münafıkların ahiretteki durumları, 
Dünya hayatının bazı olumsuz özellikleri, 
Kader, 
Ruhbanlık. 


Surenin temel mesajları


Allah, dirilten ve öldürendir. Evrendeki her ÅŸey O'nundur ve tüm evreni o idare etmektedir. Görünen ve görünmeyen her ÅŸeyin ardında o vardır. O ilktir, sondur, zâhirdir, bâtındır. O, her ÅŸeyi bilendir. 


Allah, yeri ve gökleri altı zaman diliminde yaratmıştır. 


Allah'a ve peygambere iman etmek gerekmektedir. Sade Allah'a iman etmek insanları kurtarmamaktadır. Allah'a inanıldığı gibi, Allah'ın gönderdiÄŸi elçiye de iman etmek ÅŸarttır. 


Ä°nsanlar Allah'ın kendilerine verdiÄŸi nimetlerden sarf etmek durumundadırlar. Aileye, yakınlara, akrabaya, ihtiyacı olanlara ve bunların dışında gerekli olan yerlere dengeli bir ÅŸekilde harcamak gerekmektedir. Bu harcamalar yapılmadığı takdirde, cimrilik denilen kötü sıfatlar ortaya çıkmış olmaktadır. 


Cimri insanlar, baÅŸkalarını da cimriliÄŸe davet ederler. 


Ä°nfak (sahip olunan maddi varlıktan gerektiÄŸi ÅŸekilde harcamak) Allah'ın emridir. Ä°nfakın en güzel yerlerinden biri savaÅŸa çıkacak ordu için harcamaktır. Allah rızası için harcamak, bir bakıma Allah'a borç vermek gibidir. Bu ÅŸekilde sarf edenlere, Allah, ahirette karşılığını bol bol verecektir. 


Müminler ahirette huzur ve rahat içinde olacaklar, buna karşılık münafıklar karanlıklar içinde kalmış gibi azapta kalacaklardır. 


Münafıklarla müminler arasında bir diyalog yaÅŸanacak, münafıklar müminlerden yardım isteyecekler, fakat bir yardımcı bulamayacaklardır. 


Sadaka verme konusunda erkek ve kadın arasında bir ayırım yoktur. Bu konuda herkes kendi yaptığı iyiliklerin karşılığını alacaktır. 


Dünya bir oyun ve eÄŸlence olarak tarif edilmiÅŸtir. Dünyanın oyun ve eÄŸlence olarak nitelendirilmesi, dünya hayatının hafife alınması deÄŸil, geçiciliÄŸine dikkat çekmek içindir. EÄŸlence ve oyun, hoÅŸ vakit geçirmek, dinlenmek gibi bir takım amaçlarla yapılır. Ä°nsan eÄŸlenir, dinlenir ve sonra oyun biter, iÅŸinin başına döner. Ä°nsan, dünyaya tamamen dalıp, onu kalıcı zannederse, oyuna ve eÄŸlenceye dalıp kalan ve asıl iÅŸini ihmal eden kiÅŸi gibi zararlı çıkacaktır. 


Dünya hayatının aldatıcı ve oyalayıcı nitelikleri arasında; insanların aralarında övünmeleri, sahip olduklarıyla yetinmeyip daha fazlasını elde etmeye çalışmaları bulunmaktadır. Ä°nsanlar bu konularda dikkatli olmalı, dünyanın gerçek sahibinin Allah olduÄŸunu düşünmeli ve infaktan ayrılmamalıdırlar. 
Ä°nsanoÄŸlunun başına gelen herhangi bir kötülük, muhakkak ki önceden bir kitapta yazılmıştır. Ä°nsan bunun kaderi olduÄŸunu bilmeli, kader inancını kaybetmemelidir. Sahip olunan ÅŸeyler kaybedildiÄŸinde üzülmek ya da yeni ÅŸeyler elde edildiÄŸinde şımarmak doÄŸru deÄŸildir. 


Yüce Allah demiri gökten indirdiÄŸini, demirde insanlar için birçok faydalar bulunduÄŸunu ifade etmektedir. Burada, demir sembolü altında, teknik ve teknolojik ilerlemelerin önemi ve gereÄŸi anlatılmaktadır. 


Ruhbanlığı, Hıristiyanlar Allah'ın rızasını kazanmak niyetiyle icad etmiÅŸlerdir. Aslında ruhbanlık kurumu Allah'ın doÄŸrudan bir emri deÄŸildir. Fakat bu kuruma daha sonraları kendileri ihanet etmiÅŸler, bu kurumu bozmuÅŸlar ve istismar vasıtası haline getirmiÅŸlerdir. Böylece, kendilerinin icadı olan ve hayırlı olduklarına inanarak kurdukları ruhbanlığı bozmaları nedeniyle Allah'ın öfkesini çekmiÅŸlerdir. 

Hasenat Programından alınmıştır. 

Meal dinle -
00:0000:00
Dinle -
00:0000:00
bottom of page