top of page

KEVSER SURESÄ° Hakkında Bilgi Mumsema KEVSER SURESÄ° 


Sure Hakkında Bilgi


Sure adını, ilk ayetinde geçen "kevser" kelimesinden almıştır. Kevser, çok nimet demektir; ayrıca cennette bir havuzun da adıdır. Peygambere "kevser"in verildiğinden bahsettiği için Kevser suresi diye anılmıştır. Sure, "İnnâ a'taynâ" ve "Nahr" adlarıyla da anılır 3 ayetten oluşan sure, Mekke'de inmiştir. Mushaftaki sıralamada 108., iniş sırasına göre ise 15. suredir.


Surenin temel konuları


Peygambere Kevser'in verilmesi, 
Kurban kesmek ve namaz kılmak, 
Peygamberimize "nesli/soyu kesik" diye hakaret edilmesi. 


Surenin temel mesajları


Kevser'in cennette bir nehir olduÄŸu, cennetliklerin o nehirden içecekleri ve bir daha susamayacakları nakledilmiÅŸtir. Bu rivayetlere göre Kevser, Nehr-i Kevser adıyla bilinmektedir. Halk arasında Kevser Havuzu adıyla da anılır. Yine bazı rivayetlerde, peygamberimize verilen Havuz'dan bahsedilir. Bazı âlimler bu havuzun, Kevser suresinde geçen Kevser Havuzu olduÄŸu görüşündedirler. 


Kevser isminin, bu ÅŸekilde özel anlamda kullanılmış olması ihtimalinin yanı sıra, kelime anlamından hareketle, "peygamberimize çok ÅŸey verildiÄŸi" gerçeÄŸinden bahsettiÄŸi de söylenebilir. BaÅŸka bir ifadeyle, yüce Allah Hz. Muhammed'e peygamberlik vermiÅŸ, onu elçisi olarak görevlendirilmiÅŸtir. BaÅŸlı başına bu görev bile, hiçbir insana nasip olmayacak kadar büyük bir nimet ve lütuftur. Bu nimetin karşısında, dünya nimetlerinin hiçbir deÄŸeri olamaz. Ä°ÅŸte ayet ile anlatılmak istenen ana tema bu olsa gerektir. Ayrıca Peygamberimizin soyunu devam ettiren kızı Hz. Fatıma da Kevser olarak yorumlanmıştır. 


Nahr, kurbanlık hayvan anlamına geldiÄŸi gibi, "venhar" emri de hayvan boÄŸazla/kurban kes anlamına gelmektedir. Fakat ayetteki kurban emri, kurban bayramında kesilen kurbana delalet edip etmediÄŸi kesin ve açık olmadığından, kurban kesmenin farz deÄŸil, vacip veya sünnet olduÄŸuna hükmedilmiÅŸtir. 

Aynı ayette "namaz kıl" emrinin "kurban kes" emrinden sonra zikredilmesi, buradaki namaz emrinin bayram namazı olabileceÄŸi ihtimali üzerinde durulmasına yol açmıştır. Kurban emrinde olduÄŸu gibi, namaz emrinde de bayram namazının kastedilip edilmediÄŸi kapalı olduÄŸu için, bayram namazı kılmanın farz deÄŸil, vacip veya sünnet olduÄŸuna hükmedilmiÅŸtir. 


Surenin son ayetinde "peygamberimize ebter, yani soyu kesik" ÅŸeklinde hakaret eden kiÅŸinin, asıl kendi soyunun kesik olduÄŸu ifade edilmektedir. Rivayetlere göre bir müşrik peygamberimize hitap ederken veya onun adını anarken, hakaret kastıyla "ebter", yani "nesli kesik" derdi. Surenin son ayeti bu kiÅŸiyi lanetlemektedir. Bununla beraber, manevi anlamda, peygamberimizin davasının son bulmayacağı ve kıyamete kadar ayakta kalacağı yorumu da yapılmıştır. 

Hasenat programından alınmıştır. 

Dinle -
00:0000:00
bottom of page