top of page

MÃœDDESSÄ°R SURESÄ° Hakkında Bilgi Mumsema MÃœDDESSÄ°R SURESÄ° 


Sure Hakkında Bilgi


Sure adını, ilk ayetinde geçen "müddessir" kelimesinden almıştır. "Müddessir" kelimesi, "Müzzemmil" kelimesinde olduğu gibi, örtünüp bürünen anlamlarına gelmektedir. Bu surenin önceki sureyle üç bakımdan ilişkisi vardır: 1- Her iki sure de Peygamber'e bir nida ile başlamak gibi ortak bir özelliğe sahiptir. 2- Her iki surenin de baş tarafları aynı olay hakkında inmiştir. Müddessir suresi, Müzzemmil suresinin akabinde inmiştir. 3- Bundan önceki sure gece namazı (teheccüd) kılmak emri ile başlamıştır. Bu da davetçiyi ruhen vasifesine hazırlamak içindir. Bu sure ise başkasını uyarmayı emir ile başlamaktadır. Bu da davetini kendisinin dışındakilere anlatıp ifade etmesi demektir. 56 ayetten oluşan Müddessir suresi, Mekke'de inmiştir. Mushaftaki sıralamada 74., nüzul sırasına göre ise 4. suredir.


Surenin temel konuları


Peygambere gelen ilk emirler, 
Ä°nanmayanların doÄŸru düşünememeleri, 
Kıyamet tasvirleri, 
Cehennem tasvirleri, 
Cehennemin 19 melek bekçisi, 
Kafirlerin sıfatları. 


Surenin temel mesajları


Yüce Allah'ın Peygamberimize ilk emirleri; Allah'ı büyük tanıması, elbisesini temiz tutması, kötü şeyleri terk etmesi, yaptığı iyilikleri başa kakmaması, sabırlı olması, kafirleri kendi hallerine bırakması ve insanları uyarmasıdır. Bu emirler, müminler için de geçerlidir.

Mal ve evlat sahibi olmak, kiÅŸiyi Allah'tan korumayacağı gibi, insanın doÄŸru dava üzerinde olduÄŸunun bir kanıtı da deÄŸildir. 


Her nefis, kazandığına karşılık bir rehindir. 


Ä°nkarcılar ve inanmayanlar, aslında bir çok defalar Allah'tan gelen mesajın doÄŸru olup olamayacağı, Allah'ın bir peygamber gönderip göndermeyeceÄŸi gibi bir çok hususu düşünmekte, iÅŸin içinden çıkamamakta ve sonunda kibirlerinden dolayı reddetmektedirler. Bu durum, onların akıllarını iyi kullanmadıklarını, doÄŸru sonuçlara ulaÅŸacak doÄŸru düşünme melekelerine sahip olmadıklarını göstermektedir. 


Namazı kılmamak, yoksulu doyurmamak, batıla dalmak, ahiret gününü yalanlamak cehenneme gitmenin gerekçelerindendir. 


Cehennem ile görevli ondokuz melek vardır. Ondokuz rakamının Kur'an'da zikredilmesinin sebebi, müminlerin imanını arttırmak, inanmayanları da imtihan içindir. Ondokuz rakamının Kur'an'ın ÅŸifresi olmak gibi bir özelliÄŸi bulunmamaktadır. Kur'an apaçık bir kitaptır, hidayet rehberi, ÅŸifa kaynağı, öğüt almak isteyenler için öğüttür. 


Kafirler, aslandan ürküp kaçan yaban eÅŸeklerine benzetilmektedir. 

Hasenat Programından alınmıştır. 

Meal dinle -
00:0000:00
Dinle -
00:0000:00
bottom of page